Proton

Proton Buka Pusat Pengedaran 3S Ke-2 Di Rawang?

5/5 - (29 votes)
Proton Rawang terbaru ini terletak di Taman Anggun berhampiran dengan pusat membeli belah AEON Rawang dan bersebelahan dengan pusat pengedaran Honda Multipac Motor Sdn Bhd.
Table of Contents
  Add a header to begin generating the table of contents

  Menurut sumber Wikipedia, Rawang ialah sebuah mukim dan bandar yang terletak di daerah Gombak, Selangor, Malaysia. Ia adalah sebuah ibu daerah sehingga tahun 1997. Bandar ini adalah sebuah bandar dalam pembangunan. Antara mukim lain di Gombak ialah Batu, Setapak dan Ulu Kelang.

  Pihak berkuasa tempatan bagi Rawang adalah Majlis Perbandaran Selayang.

  Tempat

  Untuk sampai ke pusat bandar, seseorang mesti memandu kira-kira 25 minit dari Kuala Lumpur. Orang boleh memilih untuk mengambil Persimpangan Rawang EXIT 116 dari Lebuhraya Utara-Selatan, Lebuhraya Koridor Guthrie dari Persimpangan Rawang Selatan EXIT 115, Lebuhraya Kuala Lumpur-Kuala Selangor dari Persimpangan Rawang Selatan EXIT 115, jalan B27 dari Batang Berjuntai, atau Jalan raya ke Rawang.

  Di jalan utama, penumpang dapat melihat Taman Templer, Hutan Lipur Sg. Kanching, dan Taman Hutan Komanwel. Ini adalah semua hutan simpan dan tempat-tempat panas untuk trekking hutan dan perkhemahan. Pokok di sepanjang jalan di Templer Park telah dibersihkan untuk pembinaan lebih banyak rumah dan lereng dibiarkan kosong dengan banyak hakisan. Jalan trunk dari Templer Park ke Bandar Baru Selayang kini diperluaskan untuk memasukkan lorong kedua.

  Sehingga pertengahan 2000-an, sempadan Rawang telah berkembang luas untuk merangkumi ladang-ladang getah di luar Serendah di utara (kini perbandaran Bukit Beruntung dan Bukit Sentosa); Dan Sungai Bakau serta bahagian-bahagian Kundang di barat (sekarang bandar-bandar di Bandar Tasik Puteri, Bandar Country Homes, Emerald Barat dan Anggun Rawang). Bagi mengekalkan pertumbuhan dan saiz penduduk, lebuh raya PLUS North South kini telah dilengkapkan dengan Lebuhraya Koridor Guthrie (menghubungkan Rawang ke Shah Alam), Lebuhraya LATAR (menghubungkan Rawang ke Kuala Selangor ) dan Jalan Pintasan Rawang (Rawang Bypass) Dari Templer-Serendah.

  Pembangunan

  Bandar Rawang telah mengalami pembangunan yang agak pesat. Terdapat banyak kedai-kedai dan rumah-rumah baru dalam pembinaan sekarang. Pada tahun 2006, sebuah pasar tengah yang baru telah dibuka untuk memenuhi keperluan penduduk manakala sebuah balai polis dan perhentian bas dan teksi sedang dibina. Pada tahun 2011, pusat membeli belah AEON Rawang Anggun Shopping Centre telah dibuka.

  Pusat Pengedaran Proton Rawang

  Ramai yang sedia maklum khususnya penduduk Rawang, jika ingin membeli kereta Proton baru pastinya akan ke pusat pengedar Proton Fleet Parade Sdn Bhd di jalan utama Batu 17, Rawang yang satu-satunya ada di daerah ini. Tidak seperti di kebanyakkan kawasan lain, Fleet Parade Sdn Bhd mendominasi kawasan Rawang. Kini, tidak lagi!

  Baca >>> Harga Proton 2023

  Yakin dengan masa depan dan hala tuju baharu Proton, Pengeluar kereta nasional itu nampaknya sedang menambah bilangan pusat 3S/4S mereka yang ke-150 menjadikan pusat pengedaran mereka ke-2 di Rawang. Menurut sumber, Proton Rawang ini sedang dalam proses pembinaan dan bakal dirasmikan selepas siap sepenuhnya nanti. Sumber juga mengatakan, pusat 3S/4S ini dimiliki oleh Pantai Bharu Autohous Sdn Bhd iaitu salah satu rangkaian Proton Dealership milik Pantai Bharu Corporation Sdn Bhd.

  Lokasi Proton Rawang Terbaru

  Proton Rawang terbaru ini terletak di Taman Anggun berhampiran dengan pusat membeli belah AEON Rawang dan bersebelahan dengan pusat pengedaran Honda Multipac Motor Sdn Bhd. Berikut adalah alamat penuh mereka;

  Proton Bantai Bharu (Rawang),
  Persiaran Anggun, Taman Anggun, 48000 Rawang Selangor Darul Ehsan.
  Tekan untuk Google Direction

  88Da234C275E696622Cf9Ce60B84Ffde 768X512 1
  Gambar tapak pembinaan. Sumber : Google Image

  Nampaknya lokasi Proton Rawang terbaru ini sangat strategik. Penduduk Rawang kini telah ada dua pilihan untuk ke showroom Proton. Mana satu pilihan anda? Tepulang kepada pilihan masing-masing.

  Sekiranya ingin membuat tempahan kereta Proton baru secara online boleh tekan link di bawah.

  Proton Loan Calculator

  Anda juga boleh kira anggaran bayaran bulanan dengan menggunakan Proton Loan Calculator di bawah.

  Borang Tempahan Online

  Artikel Berkaitan

  Harga Kereta Perodua 2024
  Harga Kereta Perodua 2024
  Skim Graduan Perodua
  Skim Graduan Perodua
  Perodua Loan Calculator
  Perodua Loan Calculator

  Galeri Penyerahan Kereta

  Berikut adalah sebahagian pelanggan saya yang telah terima kereta Proton idaman mereka melalui tempahan online. Kini giliran anda pula! Hubungi saya segera atau boleh tempah secara online dengan klik butang di bawah.